Watervloot – Locatie-theater ‘De W.A. Scholten’

Gepubliceerd door redactie Watervloot op

Het Bestuur van de Stichting De Watervloot te Hoogezand-Sappemeer organiseert van 25 tot en met 29 juni 2014 te Hoogezand-Sappemeer de locatietheater-productie De W.A. Scholten over een scheeps-investering van de 19e eeuwse Groninger groot-industrieel W.A. Scholten (1841-1892).

 

Dit theater-project bestaat uit 5 theater-voorstellingen waarbij professionals uit verschillende disciplines (theater, muziek, dans, vormgeving) samenwerken en samenspelen met amateurs en vrijwilligers uit de lokale gemeenschap.

 

Deze voorstelling is geïnspireerd op een scheeps-investering van de Groninger aardappelzetmeelfabrikant W.A. Scholten: een participatie als grootaandeelhouder in de Nederlands Amerikaanse Stoomvaart Maatschappij. Hoewel de opvoering een combinatie is van historische gegevenheden en fictie, wordt direct aangesloten bij de geschiedenis van de oude Veenkoloniën en het maritieme karakter van Hoogezand-Sappemeer.  Het gaat om fysiek theater met ontploffingen  en een aardappel in de keel. Centraal staan een kleine meisje, de arbeiders en de grootindustrieel.

 

De teksten van De W.A. Scholten zijn van de hand van tekstschrijver Nico van Wijk, die ook tekende voor CASCO I – Vuurlanders in 2008. De choreografie is in handen van Reinbert Martijn. Harm Pals en John de Beer verzorgen de muzikale component.

 

We maken deze voorstelling samen met BUOG, Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen. BUOG maakt sinds lang theatervoorstellingen op bijzondere (buiten)locaties en op onontgonnen plekken. Eerder werkten zij ook mee aan SWET en maakte zij afgelopen zomer de succesvolle locatievoorstelling LEEGHWATER midden op de Afsluitdijk.

 

In 2008 organiseerde de stichting het succesvolle programma Watervloot II. Onderdeel  was de locatietheater –voorstelling CASCO-Vuurlanders. Deze vond plaats op het terrein van Blijham Recycling en was een groot succes. Ook het cultureel maritiem evenement Watervloot lll heeft afgelopen jaar veel bezoekers getrokken.

 

In juni 2014 organiseert de stichting opnieuw een locatietheater-voorstelling, ditmaal over een schip met als titel: De W.A. Scholten. Het stuk zal opgevoerd worden op een industriële locatie in Hoogezand-Sappemeer.

Categorieën: Evenementen