Over Watervloot

Iedere ambitieuze gemeenschap heeft zijn eigen evenement. “Delfsail” spreekt voor zich en het Bloemencorso in Eelde ook. Op het Hogeland is “Op Roakeldais” tot een internationaal folkloristisch dansevenement uitgegroeid. De “RUN” van Winschoten is niet meer weg te denken in de atletiekwereld. En Midden-Groningen heeft “De Watervloot”.

In het jaar 2005 is op initiatief van Wim Koeneman een maritiem cultureel evenement georganiseerd onder de naam “Watervloot”. Het idee was simpel. Ooit was het oude Winschoterdiep een belangrijke vaarweg voor de Veenkoloniën. Dagelijks passeerden aan het begin van de twintigste eeuw zo’n honderd schepen per dag de sluizen in Martenshoek. Maar na de tweede wereldoorlog is rond Hoogezand-Sappemeer een by-pass aangelegd in de vorm van het nieuwe Winschoterdiep en daarmee verloor het oude Winschoterdiep zijn functie. In verschillende etappes is het gedempt. De naam “Watervloot” verwijst naar “water terug in het dorp”. Ooit zijn de schepen verdwenen door het dempen van het diep. In 2005 bracht “de Dankbaarheid” over land op symbolische wijze de vaarverbinding terug in de gemeente in een “reis” vanaf de haven in Martenshoek naar de historische scheepswerf in Sappemeer. Het evenement werd een groot succes en trok meer dan 10.000 bezoekers.

Culturele activiteiten koppelen aan maritieme thema’s is een goede formule gebleken voor een grootschalig evenement in Midden-Groningen!

Sinds 2005 hebben we naast een aantal kleinere producties ook een aantal grote evenementen georganiseerd, zoals het maritiem cultureel evenement Watervloot in de jaren 2008, 2013 en 2016. Watervloot IV trok in 2016 zelfs rond de 15.000 bezoekers naar de haven van Martenshoek.

Daarnaast organiseren we regelmatig in samenwerking met de theatermakers van BUOG (Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen) locatietheater, zoals Casco in 2008. In Casco kwamen de disciplines theater, muziek, dans en vormgeving bij elkaar. Op het terrein van Blijham Recycling hebben rond de honderd acteurs, musici en andere vrijwilligers 5 avonden voor een uitverkocht huis gespeeld. En in 2014 was De W.A. Scholten, een voorstelling over de eerste multinational van Nederland versus een arbeidersmeisje met een droom, een groot succes. Gedurende vijf avonden is, met een vergelijkbaar grote groep mensen als bij Casco, een voorstelling gegeven voor in totaal ongeveer 2000 bezoekers.

In 2019 zijn 8 voorstellingen gespeeld van De dochter van Martenshoek, locatietheater over het bewogen leven van de koftjalk Tromp.