Over Watervloot

| De Watervloot, cultuurdrager bij uitstek!
img

Het ontstaan van WatervlootIedere ambitieuze gemeenschap heeft zijn eigen evenement. “Delfsail” spreekt voor zich en het Bloemencorso in Eelde ook. Op het Hoogeland is “Op Roakeldais” tot een internationaal folkloristisch dansevenement uitgegroeid. De “RUN” van Winschoten is niet meer weg te denken in de atletiekwereld en veel inwoners uit Hoogezand-Sappemeer gaan in augustus naar de stad Groningen voor het Noorderzon festival.

 

Watervloot vlag

Midden-Groningen heeft “De Watervloot”. In het jaar 2005 is een Maritiem-Cultureel Evenement georganiseerd onder de naam “Watervloot”. Het idee was simpel. Ooit was het oude Winschoterdiep een belangrijke vaarweg voor de Veenkoloniën. Dagelijks passeerden aan het begin van de twintigste eeuw zo’n honderd schepen per dag de sluizen in Martenshoek.(zie foto) Maar na de tweede wereldooorlog is rond Hoogezand-Sappemeer een bye-pass aangelegd in de vorm van het nieuwe Winschoterdiep en daarmee verloor het oude Winschoterdiep zijn functie. In verschillende etappes is het gedempt. De naam “Watervloot” verwijst naar “water terug in het dorp”. Ooit zijn de schepen verdwenen door het dempen van het diep. In 2005 bracht “de Dankbaarheid”over land op symbolische wijze de vaarverbinding terug in de gemeente in een “reis” vanaf de haven in Martenshoek naar de historische scheepswerf in Sappemeer.

 

Dit evenement was een succes. Er zijn meer dan 10.000 bezoekers geteld. Culturele activiteiten koppelen aan maritieme thema’s is een goede formule gebleken voor een grootschalig cultureel evenement in Midden-Groningen. Het biedt tevens muziekgroepen, koren en amateurtoneelgezelschappen de kans om op de één of andere manier mee te doen en op te treden voor een groot publiek.

Watervloot historisch

 

“Watervloot II”, georganiseerd in 2008, stond in het teken van het thema “vertrek en weerzien”

 

Nieuw in 2008 was het locatie theaterevenement “Casco” alsmede het liedjesfestival “Watervloot Songbook”.

 

Hoogezand-Sappemeer heeft zich met dit culturele-maritieme evenement in één keer op de toeristische kaart in Noord-Nederland gezet. De ambitie is om dit festival tot een structureel evenement te laten uitgroeien.