Nieuw theaterstuk Watervloot, doe je mee?

Gepubliceerd door redactie Watervloot op

Het bestuur van stichting De Watervloot nodigt inwoners uit de regio uit om mee te werken aan een nieuwe theatervoorstelling getiteld ’De Dochter van Martenshoek’,  die na de zomervakantie van 2019 in première zal gaan. Men zoekt contact met enthousiaste en talentvolle acteurs, zangers, dansers en musici uit de regio. Amateurs, semi-amateurs en professionals; iedereen kan in principe meedoen. Wie interesse heeft en meer wil weten is van harte welkom om de informatiebijeenkomst op donderdagavond 13 december a.s. aanvang 20.00 uur in Galerie Werfkade 16, op het gelijknamige adres in Martenshoek, bij te wonen. Ook de culturele verenigingen op het gebied van toneel, zang, dans, muziek et cetera worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn op 13 december.

 

De Watervloot

Sinds haar oprichting in 2005 heeft Stichting De Watervloot naast een aantal kleinere producties ook een aantal grote evenementen georganiseerd, zoals het maritiem cultureel evenement Watervloot in de jaren 2008, 2013 en 2016. Deze brachten tussen de 20.000 tot 25.000 bezoekers naar de haven van Martenshoek.
Daarnaast organiseert men regelmatig locatietheater, zoals Casco in 2008. In Casco kwamen de disciplines theater, muziek, dans en vormgeving bij elkaar. Op het terrein van Blijham Recycling hebben rond de honderd acteurs, musici en andere vrijwilligers 5 avonden voor een uitverkocht huis gespeeld. En in 2014 was De W.A. Scholten, een voorstelling over de eerste multinational van Nederland versus een arbeidersmeisje met een droom, een groot succes. Gedurende vijf avonden is, met een vergelijkbaar grote groep mensen als bij Casco, een voorstelling gegeven voor in totaal ongeveer 2000 bezoekers.

 

De Dochter van Martenshoek

En nu staat ‘De Dochter van Martenshoek’ op stapel. Locatietheater over het bewogen leven van de koftjalk Tromp, gebouwd bij scheepswerf Verstockt te Martenshoek, waarin het publiek de geschiedenis van dit schip als personage volgt en ervaart. De voorstelling gaat bestaan uit een 6-tal kleine scenes die samen het verhaal van de Tromp op theatrale wijze vertellen. Met muziek, tekst en beeld krijgt het publiek gevoel bij de Tromp, als ware het een personage die vertelt over haar leven. Tussen de scenes door worden de bezoekers mee op reis genomen door Martenshoek, en vertellen de publieksgidsen hen details over Martenshoek als de wieg van haar beroemde dochter: de Tromp.

 

Maritieme historie

Hoogezand, met name Martenshoek, heeft een rijke maritieme historie op gebied van scheepvaart én scheepsbouw. Voor zover nu bekend heeft de Tromp na haar tewaterlating in 1912 hectische tijden meegemaakt. Na een aantal vruchtbare jaren, waarin zij voornamelijk goederen over de Oostzee vervoerde o.a. als neutraal schip in de Eerste Wereldoorlog, is zij gezonken geweest in het Verbindingskanaal te Groningen in de Tweede Wereldoorlog, weer boven water gehaald, heeft ze aan de ketting gelegen op Gibraltar, op Sicilië dienstgedaan en is ze van de ondergang gered door een aantal scheepsfanaten en gerestaureerd.  Als de Tromp kon vertellen over haar geschiedenis zou ze niet uitverteld raken.

 

Geschiedenis schrijven

Met dit locatietheaterstuk hoopt stichting De Watervloot weer geschiedenis te schrijven. Zij doet dit in samenwerking met theatermakers Pieter Stellingwerf en Kees Botman van BUOG, die garant staan voor het bedenken en uitvoeren van ongewone gebeurtenissen. Het streven is om hierbij zoveel mogelijk inwoners uit Midden-Groningen en omstreken te betrekken.

 

We zien je graag op 13 december!

 

Het bestuur van Watervloot (Watervloot@gmail.com)