In de HS-krant: De publieksgidsen

Gepubliceerd door redactie Watervloot op

Hoogezand – De HS-krant werkt onder deze noemer toe naar een nieuw theaterstuk van stichting De Watervloot. De dochter van Martenshoek is locatietheater over het bewogen leven van de koftjalk Tromp, gebouwd in 1912 in Martenshoek. De kaarten voor de voorstellingen op 26, 27, 28 september en 2, 3, 4, 5, 6 oktober zijn te bestellen via Van Plan.nl.

De voorstelling bestaat uit een zestal scenes die samen het verhaal op theatrale wijze vertellen. Met muziek, tekst en beeld krijgt het publiek gevoel bij de Tromp als ware het een vrouw die vertelt over haar leven. Gidsen begeleiden de bezoekers naar de verschillende locaties langs en in het Oude Winschoterdiep. Onderweg vertellen zij details over Martenshoek als de wieg van haar beroemde dochter: de Tromp.

Publieksgidsen:
Op de warmste dag ooit in Nederland zitten we aan tafel in het huis van Jan Helmers aan de Werfkade, dat grenst aan de plek waar in 1912 de Tromp is gebouwd. Aangeschoven ook vrijwilligers Els van der Tuin en Joop Stiekema. De drie maken deel uit van een grotere groep gidsen, die het publiek gaat begeleiden.
Jan gaf in 2013 de Jaap Westerdiep lezing over Martenshoek en zal op verzoek van de theatermakers de andere gidsen van historische wetenswaardigheden en humoristische anekdotes voorzien.

Oproep:
Els “Ik heb gehoor gegeven aan de oproep van Watervloot omdat ik theater op locatie erg leuk vind. Theater door en voor mensen uit de omgeving. In 2014 werkte ik als lid van de kostuumcommissie mee aan theaterproductie De WA Scholten.”
Joop: “Ik heb het stuk De WA Scholten ook gezien en ben in 2008 zelfs twee keer naar de fantastische voorstelling Casco geweest. Toen de oproep voor vrijwilligers in de HS-krant stond, heb ik me direct aangemeld. Ik wil de hele entourage nu van dichtbij meemaken.”
Els: “Ik geef regelmatig rondleidingen in de Sint Willibrorduskerk in Sappemeer en vind het bijzonder leuk dat de voormalige katholieke kerk in Martenshoek een van de theaterlocaties is.” Deze Sint Martinuskerk in Foxham werd in 1891 gebouwd in verband met een groeiend aantal mensen dat woonde en werkte in de scheepsbouw rond Foxhol en Martenshoek (red.).
Els: “Het gaat vast een leuke wisselwerking worden met het publiek, want ongetwijfeld zullen wij ook veel kunnen leren van hun verhalen over Martenshoek.” Joop vult aan: “Die info nemen we dan weer mee in onze verhalen naar de volgende groep bezoekers.”

Geluid van de trilhamer:
Joop en Jan – beiden kinderen van Martenshoekster ondernemers – zijn al sinds hun jeugd bevriend. Joop zegt: “Ik ging op mijn 11e elders naar kostschool, maar herinner me nog steeds het geluid van de werven: van o.a. de trilhamer en de sirenes.” Jan knikt en vult aan: “Ik ben misdienaar geweest in de Sint Martinuskerk. Aan de overkant lagen de scheepswerven. Tijdens de mis hoorde je het geluid van het klinken van de schepen en van de pauze-sirenes. Het gebeurde eens dat een werfbaas in de kerk, aanwezig tijdens een uitvaart, constateerde dat het geluid van het klinken langer dan 15 minuten niet te horen was en de pauze dus was verlengd. Hij stoof na de mis de kerk uit om zijn personeel op hun donder te geven.”
Jan: “Dat er ijzeren schepen werden gebouwd in Martenshoek – zoals de Tromp – is overigens te danken aan de firma De Muinck Keizer, toentertijd gevestigd aan de Sluiskade (in de fabriekshal zit nu o.a. kringloop De Graanschuur). Zij produceerden rond 1900 als eerste in Nederland gietstaal (reformijzer). De firma was later medeoprichter van de Hoogovens. ”
Als Jan eenmaal op de praatstoel zit, is hij niet te stoppen. We leren o.a. dat Martenshoek het drukste scheepvaartknooppunt van Nederland was in 1920: 42.422 schepen voeren toen door de sluis. Dat Lierenfabriek Bodewes over de hele wereld bekend was en waarom er veel katholieke ondernemers waren na de reformatie. Ook over de armere en de rijkere kant van het diep en waarom.
Jan: “Het is zo leuk om dit soort wetenswaardigheden te mogen vertellen aan de bezoekers straks en hun ervan te overtuigen dat we trots moeten zijn op onze rijke (scheepvaart)historie! Ik denk dat meeste mensen wel weten dat de straatnamen in Plan Boswijk in Sappemeer ernaar verwijzen, maar weten ze ook de betekenis van de beroepen Klinker, IJzerwerker, Afschrijver, Tegenhouder enzovoort?  

Wie net als Jan, Joop en Els ook wil gidsen, kan zich nog aanmelden via watervloot@gmail.com

Categorieën: Nieuws