In de HS-krant: De kostuumdames

Gepubliceerd door redactie Watervloot op

HOOGEZAND – De HS-krant werkt onder deze noemer toe naar een nieuw theaterstuk van stichting De Watervloot. De dochter van Martenshoek is locatietheater over het bewogen leven van de koftjalk Tromp, gebouwd in Martenshoek.

De kaarten voor de voorstellingen op 26, 27, 28 september en 2, 3, 4, 5, 6 oktober zijn te bestellen via Van Plan.nl

De voorstelling bestaat uit zes scènes die samen het verhaal op theatrale wijze vertellen. Met muziek, tekst en beeld krijgt het publiek gevoel bij de Tromp als ware het een vrouw die vertelt over haar leven. Op bijzondere locaties, met spectaculaire decors en onverwachte effecten en niet te vergeten prachtige theaterkostuums.

De maat genomen

Ze zijn in de zomervakantie begonnen in hun tijdelijke atelier in De Ridderborgh in Martenshoek, de dames van de kostuumcommissie. Van alle acteurs is inmiddels de maat genomen.

Marieke Veenstra is ook nu weer verantwoordelijk voor het onderdeel kostuumontwerp, net als bij de vorige theaterproductie De WA Scholten in 2014. Marieke 32 jaar, woonachtig in Akkrum, is in 2009 afgestudeerd in theatervormgeving aan de Academie Minerva in Groningen en werkt als professional. Marieke: “De WA Scholten was mijn eerste grote klus als eindverantwoordelijke voor het onderdeel kostuumontwerp, een bijzondere en mooie ervaring.”

Haar kostuums waren destijds stuk voor stuk kunstwerken, een lust voor het oog. Op verzoek van Wim Koeneman heeft ze toen na de voorstellingen nog een tentoonstelling van deze theaterkostuums ingericht in galerie Werfkade 16 in Martenshoek (red.).

Kostuums ontwerpen

Marieke: “Het was destijds zo leuk om te doen, dat ik meteen ja heb gezegd toen de theatermakers van BUOG (Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen) mij vroegen voor dit nieuwe stuk. Ik kreeg het script van De dochter van Martenshoek toegestuurd en vond het direct inspirerend. Een bijzondere formule ook om het publiek in een aantal scenes de geschiedenis van de koftjalk Tromp te laten volgen en ervaren als een vrouw die vertelt over haar leven.”

De Tromp

In 1912 geboren in Martenshoek, te water gelaten bij scheepswerf Verstockt (nu kantoor van Royal Bodewes Shipyard). In 1925 vervoert ze als jongvolwassene – in haar vruchtbare periode – voornamelijk goederen over de Oostzee. Dit is de periode waarin de motorisering zijn intrede doet. Zal ze zich laten ombouwen? In 1945 – aan het eind van de Tweede Wereldoorlog – verdrinkt ze. Het schip wordt door de Duitsers in Groningen namelijk tot zinken gebracht met als doel de geallieerden tegen te houden. Ze kan gelukkig weer boven water worden gehaald en overleeft. In 1953, wederom een dieptepunt in haar leven, als ze bijna vergaat voor de kust van Engeland door slechte stuurmanskunst van de kapitein. Daarna wordt ze verkocht aan het buitenland – doet onder meer dienst op Sicilië – en raakt aan lagerwal onder andere door wapen- en drugssmokkel. Ze wordt misbruikt en staat in 1996 op de nominatie om te worden gesloopt. Een aantal historische scheepsfanaten redt haar gelukkig van de schroothoop. De dochter van Martenshoek overleeft en transformeert weer tot de trots van Martenshoek.

Waterproof

Marieke: “Het is een uitdaging om voor dit stuk kostuums te ontwerpen. Erg leuk om te doen! Ik kreeg bijvoorbeeld de opdracht om me bij de kleding voor de 5 actrices die de dochter spelen, in de leeftijd van ca. 8 tot 80 jaar, te laten inspireren door de Tromp. Bij deze kostuums heb ik daarom het lijnenspel van de koftjalk als uitgangspunt genomen. En wat te denken van de kleding voor de dochter in de scene waarin ze wordt verdronken?” Ze zegt met een knipoog: “Voor deze actrice zullen we een ‘waterproof’ kostuum moeten gaan maken.”

Kostuums maken

De kostuumontwerpster heeft de leiding over een groep van 7 creatieve en enthousiaste vrijwilligers, waarvan een aantal te zien is op de foto. Sommige dames maakten in 2014 ook deel uit van de kostuumcommissie.

Mariska, Evelyn, Jolande, Marije, Cootje, Ria en Winnie zijn samen met Marieke twee avonden per week te vinden in de Ridderborgh. Het is er erg gezellig, maar tegelijkertijd wordt er ook hard gewerkt om de kleding voor acteurs, figuranten en publieksgidsen in orde te hebben voor de première die al over een maand zal plaatsvinden in de haven van Martenshoek.

Categorieën: Nieuws