In de HS-krant: De dochters

Gepubliceerd door redactie Watervloot op

Hoogezand – De HS-krant werkt onder deze noemer toe naar een nieuw theaterstuk van Stichting Watervloot en BUOG. Locatietheater over het bewogen leven van de koftjalk Tromp,in 1912 gebouwd in Martenshoek. De kaarten voor de voorstellingen op 26, 27, 28 september en 2, 3, 4, 5, 6 oktober zijn te bestellen via VanPlan.nl.

Gered van de sloop

De voorstelling bestaat uit een zestal scenes die samen het verhaal op theatrale wijze vertellen. Met muziek, tekst en beeld krijgt het publiek gevoel bij de Tromp als ware het een vrouw die vertelt over haar turbulente leven:
In 1912 geboren in Martenshoek, te water gelaten bij scheepswerf Verstockt.  In 1925 vervoert ze als jongvolwassene – in haar vruchtbare periode voornamelijk goederen over de Oostzee. Dit is de periode waarin de motorisering zijn intrede doet. Zal ze zich laten ombouwen? In 1945 – aan het eind van de Tweede Wereldoorlog – verdrinkt ze. Het schip wordt door de Duitsers in Groningen tot zinken gebracht met als doel de geallieerden tegen te houden. Ze kan gelukkig weer boven water worden gehaald en overleeft. In 1953, wederom een dieptepunt in haar leven, als ze bijna vergaat voor de kust van Engeland door slechte stuurmanskunst van de kapitein. Daarna wordt ze verkocht aan het buitenland (doet o.a. dienst op Sicilië) en raakt ze aan lagerwal o.a. door wapen- en drugssmokkel. Ze wordt misbruikt en staat in 1996 op de nominatie om te worden gesloopt.  Maar gelukkig redt een aantal historische scheepsfanaten haar van de schroothoop.

Zeven dochters

Maar liefst zeven actrices in de leeftijd van 9 t/m 65 jaar vertolken de rol van de dochter: Sanniek Brandon (9), Nora Schaafsma (11), Sanne Min (13), Nomi de Ridder (44), Anja Warmink (50), Carolien van den Dries (57) en Frieda Rijks (65).

Carolien las over het stuk in de HS-krant. Sanniek, Sanne en Nora werden er door hun moeder op geattendeerd. Nomi was al in een vroeg stadium op de hoogte, want zij werd eind vorig jaar gevraagd het beeldmerk voor ‘De dochter van Martenshoek’ te ontwerpen. Frieda speelde 5 jaar geleden mee in ‘De WA Scholten’, het vorige stuk van Watervloot, en werd via de mail op de hoogte gesteld. Zij deden allen auditie. Anja had verschillende producties van BUOG gezien en was onder de indruk van o.a. Jumping Jack. Ze heeft geen auditie gedaan, maar een CV met showreel gestuurd van haar stemkunst en composities die ze heeft gemaakt. Op basis daarvan werd zij aan deze productie toegevoegd.

Podiumervaring

Voor Sanniek en Sanne is het een eerste echte ervaring met zang en spel. Sanne had na de auditie niet verwacht een dergelijke hoofdrol te krijgen, maar heeft er ontzettend veel zin in. Nora die de droom heeft om actrice te worden, heeft al wat podiumervaring. Carolien deed tussen haar 20ste en 30ste veel aan theater en had zin om het weer op te pakken. Frieda speelde in eerdere stukken van Watervloot en keek ernaar uit om oude bekenden weer te treffen. Nomi en Anja hebben veel podiumervaring: zo speelt en zingt Nomi al 20 jaar solorollen in operettes en heeft Anja aan het conservatorium klassiek zang gestudeerd en van daaruit aan verschillende producties meegewerkt

Bijzondere locaties

Nora en Sanniek spelen afwisselend de jonge dochter in de scene waarin het schip 10 jaar oud is. Deze vindt plaats in de voormalige katholieke kerk in Foxham, die overigens eigendom is van de ouders van Sanniek. Sanne speelt een scene in de tuin van Royal Bodewes Shipyard aan de Werfkade, de plek waar de Tromp ooit gebouwd is. In deze scene is de dochter 15 jaar oud. Anja vertolkt de dochter op 30-jarige leeftijd, tijdens WOII, in de scene die wordt gespeeld in een romneyloods achter Veerkamp Mannenmode. Zij zal haar rol in deze scene vertolken in klank en emotie en op deze bijzondere manier het verhaal van het tot zinken gebrachte schip zonder woorden vertellen. Overigens componeerde Anja ook de muziek voor deze scene. Nomi speelt de 40-jarige dochter in de scene waarin het schip vastloopt en bijna vergaat. Zij mag een lied zingen waarvoor Jan Henk de Groot de muziek heeft gecomponeerd en zal letterlijk en figuurlijk ten onder gaan in het Winschoterdiep. Het publiek neemt bij deze scene plaats op een sleepboot in de haven. Carolien heeft de mazzel om te mogen spelen op de gerestaureerde Tromp, die daarvoor halverwege september al naar Martenshoek wordt gevaren. Frieda speelt in de laatste scene, waar de dochter 70 jaar is en rijp voor de schroothoop. Maar de dochter overleeft en transformeert weer tot de trots van Martenshoek.

Categorieën: Nieuws