In de HS-krant: De dochter van Martenshoek

Gepubliceerd door redactie Watervloot op

HOOGEZAND – De HS-krant werkt onder deze noemer toe naar De dochter van Martenshoek, een nieuw theaterstuk van stichting De Watervloot over het bewogen leven van de koftjalk Tromp dat na de zomervakantie in première gaat.

De bedenkers

Op de foto de mannen van BUOG, Bedenkers & Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen, Kees Botman en Pieter Stellingwerf. Zij zijn op dit moment druk met de voorstelling Jumping Jack, die afgelopen donderdag 9 mei op de TT-baan van Assen in première ging. Hun grootste productie ooit. Om een voorbeeld te geven: de kosten van het huzarenstuk bedragen 1,2 miljoen euro. Zij zijn ook de bedenkers van de nieuwe voorstelling van Watervloot.

Bij het maken van hun theater staat BUOG midden in de gemeenschap. Er wordt altijd gestart met een doordacht concept, gebaseerd op historie, omgeving en actuele ontwikkelingen. Dit wordt uitgewerkt in een pakkend scenario en een professionele vormgeving, regie en compositie. Naast een aantal professionals doen er altijd vrijwilligers uit de directe omgeving mee.

De dochter

BUOG staat dus ook aan de basis van het nieuwe theaterspektakel De dochter van Martenshoek. Locatietheater over het bewogen leven van de koftjalk Tromp, gebouwd in 1912 bij scheepswerf Verstockt te Martenshoek, waarin het publiek de geschiedenis van het schip als personage volgt en ervaart. De voorstelling gaat bestaan uit een 6-tal kleine scenes die samen het verhaal van de Tromp op theatrale wijze vertellen. Tussen de scenes door worden de bezoekers mee op reis genomen langs het oude Winschoterdiep en vertellen de publieksgidsen hen details over Martenshoek als de wieg van haar beroemde dochter: de Tromp. Het gerestaureerde schip is overigens een van de zes theaterlocaties.

Watervloot werkte al eerder met BUOG samen. De producties Casco (2008) en De WA Scholten (2014) werden ook samen met Pieter Stellingwerf en Kees Botman gecreëerd. Met rond de honderd acteurs, dansers, musici en andere vrijwilligers is er toen 5 avonden op locatie voor een uitverkocht huis gespeeld. Beide jaren goed voor in totaal ruim 2000 bezoekers.

De inwoners

Zoals gezegd probeert BUOG altijd de mensen uit de omgeving bij het gebeuren te betrekken om zo samen tot een onvergetelijk en bijzonder iets te komen. Met andere woorden dat er iets neergezet wordt waar iedereen trots op kan zijn.

Voor De dochter van Martenshoek is men op zoek naar enthousiaste en talentvolle acteurs, zangers, dansers en musici uit Midden-Groningen en omgeving. Ook culturele verenigingen op dat gebied mogen meedoen. Daarnaast zoekt men publieksgidsen die de bezoekers begeleiden naar de verschillende theaterlocaties. En als men kostuums wil ontwerpen en/of maken of een andere klus achter de schermen ambieert is men ook van harte welkom.

Eind 2018 deed Watervloot al eens een oproep in deze krant. Tijdens de eerste informatieavond in december was er veel respons. Op dinsdagavond 28 mei a.s. is er een tweede informatieavond gepland, bestemd oor de mensen die zich toen al hebben opgegeven en voor iedereen die dat alsnog wil doen. De bijeenkomst start om 19.30 uur in Galerie Werfkade 16 in Martenshoek. Theatermakers Kees Botman en Pieter Stellingwerf geven op 28 mei uitleg over onder andere het verhaal, de verschillende scenes en locaties, het repetitieschema en het speelschema. Ook komen de rol- en taakverdelingen aan de orde. En uiteraard is er ruimte voor het stellen van vragen die avond.

De krant

In deze rubriek is er de komende maanden tot aan de voorstellingen, die gepland staan op 26, 27 en 28 september en op 3, 4 en 5 oktober 2019, aandacht voor het tot stand komen van De dochter van Martenshoek. Aan het woord komen onder andere de schrijver van het verhaal, de mensen van Watervloot, de restaurateurs van De Tromp, de publieksgidsen en diverse creatieve talenten op het gebied van muziek, zang, spel en dans. En uiteraard komen ook de mensen achter de schermen van het theaterspektakel aan het woord.

Categorieën: Nieuws