De Tromp van Groningen naar Martenshoek

Gepubliceerd door redactie Watervloot op

Uit het Dagblad van het Noorden

De Groninger koftjalk Tromp voer dinsdagmorgen van Stad naar de passantenhaven in Martenshoek. Van 26 september tot en met 6 oktober speelt daar De dochter van Martenshoek, over het leven van een schip als ware zij een vrouw.

De dochter van Martenshoek is muziektheater op locatie. Een ‘lopende voorstelling’, waarbij de bezoekers aan de hand van gidsen naar zes kleine scènes langs het Oude Winschoterdiep lopen. Onderweg wordt verteld over Martenshoek als de wieg van haar beroemdste dochter koftjalk Tromp.

Het muziektheater is een initiatief van stichting De Watervloot (dat in 2014 De W.A. Scholten voor het voetlicht bracht), in samenwerking met de theatermakers van Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen (BUOG).

Een stuk over het leven van een schip
De dochter van Martenshoek is een stuk over 100 jaar scheepsbouw, maar ook over het leven van een schip. ,,Muziek, tekst en beeld geven het publiek een beleving alsof de Tromp een vrouw is die vertelt over haar leven’’, zegt Jolanda Klunder.

De Tromp liep als Lammechiena 2 in 1912 in Martenshoek van de helling. Dat gebeurde op de scheepswerf Verstockt. Klunder: ,,Weinig mensen weten nog dat Martenshoek ooit de op een na grootste haven van Nederland was waar scheepsbouw een prominente rol vervulde.’’

Hectische tijden onder verschillende namen
Onder verschillende namen maakte het schip hectische tijden mee. Het voer in de Eerste Wereldoorlog als neutraal transportschip over de Oostzee, zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Verbindingskanaal in Groningen, werd weer boven water gehaald, lag aan de ketting bij Gibraltar, deed dienst op Sicilië om uiteindelijk als werkervaringsproject in Groningen te worden gerestaureerd.

Bert de Jonge uit Westerbroek is een van de spelers. De scène waarin hij speelt, vindt plaats in 1953, als het schip voor de kust van Engeland vastloopt. Als kapitein wordt De Jonge verweten niet professioneel te zijn.

Hij speelt de scène met Nomi de Ridder uit Gasselternijveen. ,,Ik speel het schip, dat in die tijd de naam Maraat draagt, en sta in het water.’’ Lachend: ,,Ik hoop maar dat het niet te koud is.’’

Leuke mensen
De Ridder raakte als vormgever bij het stuk betrokken, maar speelt nu dus ook een rol. ,,Het is leuk omdat het een project is en binnen een bepaalde tijd is afgerond. Bovendien kom je leuke mensen tegen.’’

Toneelspelen is een jarenlange hobby van De Jonge. ,,Voor De dochter van Martenshoek zochten ze stoere mannen en misschien dat ik aan dat beeld voldoe’’, zegt De Jonge, terwijl hij met zijn hand door zijn volle baard strijkt. ,,Het is locatietheater in de buitenlucht. Dat spreekt mij ook aan, dat het publiek naar ons toe komt.’’

Categorieën: Nieuws